Onze werkwijze is te omschrijven in verschillende stappen:
Je kunt je aanmelden door middel van het invullen van het aanmeldformulier.
Ben je nog geen 12 jaar, dan kunnen jouw ouders zelf beslissen of er een behandeling moet plaatsvinden.
Ben je tussen de 12 en 16 jaar, dan kun je in principe zelf besluiten of je een behandeling wil. Je moet daarvoor wel toestemming vragen aan jouw ouders.
Vanaf de leeftijd van 16 jaar kun je zonder toestemming of overleg met jouw ouders besluiten om in therapie te gaan.
Na de aanmelding nemen wij contact met je op voor het maken van een eerste afspraak (intake). Voor dat je het eerste gesprek hebt, vragen we je om een vragenlijst in te vullen via het internet. Deze gegevens gebruiken wij samen met de informatie uit het intakegesprek om tot een voorlopig behandeladvies te komen. Ook zullen wij om toestemming vragen voor het uitwisselen van gegevens over jouw behandeling met jouw huisarts, of om informatie op te vragen over een eerdere behandeling elders.
Bij de intake hebben wij een verwijsbrief van de huisarts nodig; deze kan digitaal naar ons verstuurd worden bij het aanmeldformulier.
Je kunt verwezen worden voor twee types zorg:
- de Generalistische Basis GGZ voor klachten die met een beperkte vorm van hulp op te lossen zijn. Het gaat dan om een behandeling van maximaal 10 sessies, inclusief intake;
- de Specialistische GGZ bij klachten en problemen die op meerdere levensgebieden spelen en een grotere tijdsinvestering vragen. Jouw huisarts zal op de verwijsbrief aan moeten geven welke type zorg past bij jouw vraag.
Afhankelijk van jouw vraag en de ernst van de klachten, vinden er een of meerdere intakegesprekken plaats, waarin wij samen tot een zo goed mogelijk beeld van de klachten en jouw hulpvraag proberen te komen. Ook kun je gevraagd worden om extra vragenlijsten in te vullen.
Wanneer Ambulatorium Nijmegen niet de geschikte plek blijkt voor behandeling, word je terugverwezen naar jouw verwijzer, doorgaans de huisarts, die in overleg met jou en eventueel op basis van advies van ons, zal kijken naar andere mogelijkheden voor hulp.
Bij de eerste afspraak op het Ambulatorium moet je je kunnen legitimeren met een geldig paspoort of identiteitsbewijs.
Binnen de Specialistische GGZ kan er zo nodig uitgebreider psychodiagnostisch onderzoek plaatsvinden om een duidelijker beeld te krijgen van het ontstaan en voortbestaan van de problemen. Je komt dan één of meerdere keren wat langere tijd (2 á 3 uur) naar het Ambulatorium waar we testen afnemen of we je vragenlijsten laten invullen.
Nadat in het behandelteam de bevindingen zijn besproken, wordt er een behandelaar toegewezen. Dit is zoveel mogelijk dezelfde hulpverlener als in de intake of diagnostiekfase. Samen met je therapeut stel je doelen op waaraan je tijdens de behandeling gaat werken. Soms geeft de therapeut je opdrachten en oefeningen waarmee je thuis of op school aan de slag gaat. En als het mogelijk is gebruiken we ook internet/digitale omgeving als aanvulling op de gesprekken (E-health).
Behandeling bestaat veelal uit individuele therapie, maar kan ook ouderbegeleiding en gezinstherapie omvatten of gesprekken met school en andere betrokken hulpverleners.
De behandeling kan beëindigd worden wanneer de klachten verdwenen zijn of wanneer je in staat bent zonder verdere gesprekken het werken aan verbetering voort te zetten. Wij vragen je bij afsluiting om opnieuw de vragenlijsten in te vullen die je ook bij aanmelding hebt ingevuld. Deze vragenlijsten en de behandeling worden met jou geëvalueerd tijdens het laatste gesprek.
Indien er een vraag is voor psychiatrische consultatie of medicatie werken wij nauw samen met een kinder- en jeugdpsychiater uit de regio.